BalancedLifestyle Online Coaching

U hebt ons gevonden omdat u zocht op hooggevoeligheid of hsp. Op onze website verstrekken wij informatie over alle aspecten van hooggevoeligheid, de kenmerken, de gevolgen, het leven met, het leren omgaan en onze bijdragen hieraan.

Als ervaringsdeskundigen kunnen wij u begeleiden, trainen, coachen en aansturen. Daarnaast kunt u door de test in te vullen voor u zelf bepalen of u hoogsensitief bent.

Welkom bij het Balancedlifestyle Centre, waar training en coaching wordt aangeboden voor mensen met hooggevoeligheid (hsp) . Als je hooggevoelig(hsp) bent, dan kun je in de huidige maatschappij als geen ander problemen ondervinden. In deze tijd is de balans tussen ontspanning en inspanning vaak ver te zoeken. Gevoelens van stress, uitputting en vermoeidheid met vaak een burn-out tot gevolg komen steeds vaker voor. Als je hooggevoelig(hsp) bent, is het extra moeilijk om in het leven in balans te blijven. Je staat er echter niet alleen voor. High Sensitive Persons kunnen hier bij het Balancedlifestyle Centre namelijk een uniek programma volgen.

Balansweken Portugal 2018

Het is fijn om af en toe even de tijd voor jezelf te nemen. Weg van alle zorgen en verantwoordelijkheden van alledag. Speciaal voor hooggevoelige mensen en anderen die op zoek zijn naar rust en balans in het leven biedt Balancedlifestyle nu daartoe de mogelijkheid. In Italië organiseert Balancedlifestyle namelijk balansweken met als doel om de rust en balans weer te vinden en natuurlijk te ontspannen in een prachtige omgeving.

Schitterende locatie in het landschap van Alportel
Je verblijft tijdens de balansweek in een appartement nabij het prachtige Italiaanse dorpje Montefiore dell’Aso in de regio Marche. De hele week staat in het teken van ontspanning en inspanning. En dat vindt plaats in een adembenemend fraai landschap met glooiende heuvels en prachtige valleien, waar bossen zich afwisselen met wijngaarden. En waar bij de Adriatische Kust aan land de scheidslijn wordt gevormd met het woelige water van de zee. Hier in de regio Le Marche, dat ook wel de Marken wordt genoemd, vind je de rust al als basis. Het vriendelijke karakter van de lieflijke dorpjes wordt verstrekt door de gastvrijheid en spontaniteit van de bewoners. Een wandeling door het landschap met een variatie aan flora en fauna laat je één zijn met de natuur. Hier, in het hart van Italië, vind jij weer de rust en de juiste balans.

Wij bieden jou tijdens onze balansweek in Portugal April 2018 met betrekking tot het verblijf, transfer en de voorzieningen het volgende:

 • Een volledig verzorgd verblijf van zeven dagen met zes overnachtingen inclusief het ontbijt en diner
 • Een appartement met gedeelde kamer voor twee personen. Het appartement kan tegen een meerprijs ook voor één persoon geboekt worden
 • Transfer van en naar de luchthaven
 • Gebruik van zwembad
 • Massagebehandeling
 • Excursies, lessen en uitstapjes
 • Afsluiting met stijlvol diner in ons geliefde restaurant van Montefiore dell´Aso

 

Lees meer

Wat is hooggevoeligheid?

Een belangrijk kenmerk van hooggevoeligheid is, dat je zelf het gevoel hebt anders te zijn. Anders dan de rest. Je voelt je vaak onbegrepen en dat is al zo vanaf je kindertijd. Je wordt dan ook met hooggevoeligheid geboren en kunt het niet halverwege je leven krijgen. Vaak blijkt dat één van de ouders ook hooggevoelig is. Het hoogsensitief zijn is een gegeven, maar geen ziekte. Hoogsensitieve personen verwerken prikkels van buitenaf anders dan de meeste mensen. Opvallend is bijvoorbeeld, dat personen met hooggevoeligheid meer gevoelig zijn voor details en daardoor alleen al meer prikkels te verwerken hebben. Alaine Aron is de grondlegster van de term High Sensitive Persons en veronderstelt dat 15 %  procent van de bevolking in meer of mindere mate te kampen heeft met hooggevoeligheid.

High Sensitive Persons

HSP is de afkortingvoor Highly Sensitive Person. Als je tot de categorie van personen met hooggevoeligheid behoort, dan weet je dat je heel sterk kunt reageren op prikkels uit de omgeving. Dat kan een reactie op een hard geluid zijn, maar ook een fel licht of een sterke geur kan daarvoor zorgen. In een mensenmassa verkeren, zoals tijdens een concert, zorgt weer voor een combinatie van prikkels, die als hoogsensitief persoon heftig bij je binnen kunnen komen. Je beschikt als persoon met hooggevoeligheidbovendien vaak over een extreem gevoelige huid. Een hoge kraag voelt meestal niet prettig en labeltjes in kleding haal je er het liefste meteen uit. Door deze mate van sensitiviteit bestaat tevens het vermoeden dat High Sensitive Persons een andere pijngrens hebben. In de ochtend is je lichaam bijvoorbeeld extra gevoelig voor prikkels, zodat je een afspraak met de tandarts beter in de middag kunt plannen. Naast de reguliere zintuiglijke waarneming, voelen hoogsensitieve personen emoties, sfeer en spanningen van andere personen bijzonder goed aan.

Je ervaart als hoogsensitief persoon dan ook meteen wat de behoefte van de ander is. Jij neemt vervolgens de verantwoordelijkheid op je om aan de behoefte van de ander tegemoet te komen. Dat is heel nobel, maar helaas vergeet je als sensitief persoon daarbij maar al te vaak jezelf.

Gevolgen hooggevoeligheid

Hooggevoelige personen vormen met vijftien procent van de bevolking een minderheid. Het is dan ook niet vreemd dat je met hooggevoeligheid vaak het idee krijgt anders te zijn dan anderen en jezelf afvraagt of jij nu gek bent. Hierdoor past een sensitief persoon zich vaak aan de omgeving aan, waarbij het contact met de eigen kern verloren gaat en je uit balans raakt. Een laag zelfbeeld en een gebrek aan eigenwaarde kunnen het gevolg zijn van het niet herkennen of onderkennen van de eigen hooggevoeligheid.

Vanaf je jeugd wordt het belang van de ander al verheven boven je eigen persoon. Je eigen ‘ik’ raakt ondergesneeuwd en je gaat meer voor een ander leven dan voor jezelf. Het lijkt erop alsof het balletje binnenste buiten zit. Zo te leven kost enorm veel energie. Zeker omdat te vaak de verantwoordelijkheid wordt genomen voor anderen, waarbij het schuldgevoel een belangrijke trigger is voor personen met hooggevoeligheid.

Kenmerken hooggevoeligheid:

 • Moeite met het aangeven van grenzen
 • Stressgevoelig en gevoeliger voor een burn-out
 • Overspoeld worden door emoties
 • Vermoeidheid
 • Jezelf op de laatste plaats zetten
 • Gebrek aan eigen waarde en ontbreken van ´ik´ kracht
 • Het is alles of niets
 • Groot aanpassingsvermogen
 • Nee zeggen is lastig
 • Keuzes maken is moeilijk
 • Problemen met werken in teamverband
 • Handelen vanuit gevoel

Kwaliteiten hooggevoeligheid

 • Opmerkzaamheid
 • Attent en behulpzaam
 • Intelligent
 • Behoeften van anderen aanvoelen
 • Rijke fantasie en belevingswereld
 • Snelle alertheid bij gevaar
 • Verschillende kwaliteiten op meerdere vlakken

Gevolgen hooggevoeligheid

Als je als kind met hooggevoeligheid geboren wordt en dat wordt niet opgemerkt, dan ontstaan er al snel problemen. Al op jonge leeftijd krijgen High Sensitive Persons de neiging om van het lijf naar het hoofd te verhuizen. Een hooggevoelig kind zal zich namelijk automatisch aanpassen en raakt daarbij verwijderd van de eigen kern. Dat leidt er uiteindelijk toe dat een sensitief persoon vaak niet goed in zijn vel zit. Of beter gezegd, niet goed in zijn eigen lichaam. Het eigen lijf is dan ook de beste graadmeter om te zien of er sprake is van overprikkeld zijn. Elk hooggevoelig persoon zal bovendien wel eens vraagtekens zetten bij het eigen gevoel. Als je sensitief bent, voel je jezelf namelijk vaak onbegrepen. Zeker ook, omdat maar vijftien procent van de bevolking hooggevoelig is.

Uit balans door prikkels

De prikkels van buiten komen hoe dan ook binnen. Zelfs al ben je het contact met je eigen lichaam verloren. In het lichaam van hooggevoelige personen worden ook onbewust prikkels opgeslagen. Het is net als een onbewoond huis, waar door de jaren heen in alle kamers troep terecht is gekomen, die grotendeels van anderen afkomstig is. Bij hoogsensitieve mensen zie je vaak dat het lichaam de signalen van een teveel aan prikkels bestrijdt. Dat kan tot uiting komen in uitputting, spanningen in het hele lichaam, aanvallen van migraine, eetstoornissen, depressies tot zelfs een burn-out. Je balans is dan ernstig verstoord. Het contact met je lijf is er niet meer, zodat er ongehinderd prikkels van anderen bij je binnen komen. Je kunt geen grenzen aangeven, want door de verstoorde balans kan je lichaam dat niet meer. Het gevolg hiervan is letterlijk ontaarding. Dat klinkt zweverig, maar het is de nuchtere waarheid. Door aarding sta je namelijk met beide benen op de grond en kan negatieve energie je lichaam verlaten.

Professionele hulp

Als hooggevoelig kind heb je vroeger al geleerd om gevoelens te ontkennen, te onderdrukken of een andere vorm gevonden om maar niet te hoeven voelen. Dat leidt op latere leeftijd onherroepelijk tot onverwerkte emoties. Je loopt niet alleen vast in het contact met jezelf, maar ook ten aanzien van relaties, je werk en je omgeving. De balans tussen inspanning en ontspanning is dan al totaal verstoord met overspanning tot gevolg. Mensen met hooggevoeligheid zoeken dan vaak professionele hulp, maar gaan eerder naar een huisarts of psycholoog. Simpelweg omdat High Sensitive Persons niet altijd door hebben hooggevoelig te zijn. Doordat ook vele professionele hulpverleners niet altijd bekend zijn met hooggevoeligheid wordt vaak een verkeerde diagnose gesteld. Er wordt dan medicatie verstrekt om de gevoelens te dempen, maar dat heeft weer onderdrukking van de gevoelens tot gevolg. Het Balancedlifestyle Centre biedt jou wel de hulp die je nodig hebt, want wij erkennen en herkennen als geen ander de gevolgen van hooggevoeligheid.

Referenties

Beste Frank,

Bewustwording is niet voor niets de basis van onze training”.

Dit las ik o.a. op jouw website en dat was wat ik nodig had.

Bij ons kennismakingsgesprek had ik al gauw door dat je een vrij directe aanpak had, je draait er niet om heen. Het stomme is dat ik in het dagelijkse leven over het algemeen moeite heb met mensen die heel direct zijn en toch voelde het goed om te kijken wat dit me zou brengen.

Ik ben een stuk of 9 keer bij je geweest en het was zo prettig om met een ervaringsdeskundige te discussiëren en niet met iemand die het alleen maar “uit de boeken” heeft geleerd hoe de dingen werken.

Er zat een echt mens tegen over me, die best eens een gevoelige snaar raakte, maar dat waren wel de momenten die mij aan het denken zetten waarom het mij zo raakte. Dit heeft mij zoveel opgeleverd o.a. dus bewustwording van het hoe en waarom ik dingen doe of juist laat.

Ik kan wel zeggen dat ik in een relatief korte tijd al een hele andere kijk op mijzelf en mijn handelen heb gekregen. Het heeft mij meer eigenwaarde, rust/ balans en lef gegeven om de dingen anders aan te pakken en te zien. Ik ben ook niet meer zo bang voor al “die beren op de weg”, ik kom ze langzaam aan wat minder tegen en als ik ze nog wel zie zijn ze steeds iets minder groot :).

Hartelijk bedankt dat je me een stuk in de goede richting begeleidt hebt en ga nu verder op het juiste pad,

Lydia 09-10-2014


Hoi Frank,

Sorry sorry dat ik niet heb gereageerd!! Ik las gisteren een artikel in de happiness en toen dacht ik “he dit is frank filosofie…en tegelijk dacht ik…shit heb nog niet gereageerd”

Dus bij deze better late then never ;)

Het gaat goed met me, met de gewoonlijke ups en downs maar dan veel genuanceerder en minder heftig. De ups zijn top en de down zijn goed te reguleren en te reflecteren.

Ik voel nu wanneer iets van mezelf is en wanneer iets van een ander is, het is nog niet altijd makkelijk dat dan ook te scheiden maar ik ben me er in ieder geval van bewust. Ook de momenten dat ik me niet goed voel en uit me "huis" ga en in me hoofd daar ben ik me bewust van. Ik zie nu in dat de negatieve gevoelens uit mezelf komen en niet bij een ander vandaan. Dit zorgt ervoor dat ik ook de enige ben die het gevoel tot iets positiefs kan maken.

Ik durf meer te uiten hoe ik me voel en heb veel minder hoofdpijn dan voorheen. Dat is voor mij al een hele winst, al zou ik het uiten van mijn gevoel nog meer willen doen…maar daar wordt aan gewerkt ;)

Ik wil je bedanken voor de nuchtere en directe aanpak, dit zorgde ervoor dat ik daadwerkelijk over de dingen ging nadenken. De verschillende handvaten die ik mee kreeg waar ik zelf uit kon filteren wat mij aansprak hebben mij goed gedaan. Ik hou veel meer rekening met mijn eigen lijf en de prikkels die ik binnen krijg en pak mijn rust op de momenten dat ik voel dat ik dat nodig heb.

Groetjes Suus

24-05-2014


Beste Frank,

Ik wil je heel erg bedanken dat je mij hebt geholpen en heel veel wijsheden hebt gegeven om voor mijzelf op te komen.

Dat kostte mij voorheen veel moeite!

Door de sessies met jou heb jij er voor gezorgd dat de scherpe kanten er voor mij nu vanaf zijn, waardoor ik alles beter kan relativeren. Dat geeft mij een goed en zeker gevoel.

Ik voel dat ik er sterker door geworden ben!

Ik ga door met de handvatten die jij mij gegeven hebt en dat zal vast wel lukken.

Nogmaals heel hartelijk bedankt en ik wens je alle goeds toe.

Lieve groet,

Marianne.” 09-10-2013


-Beste Frank

Wel wil ik je ontzettend bedanken voor je hulp, je hebt geen idee (of misschien wel) hoe jij mij hebt geholpen, mijn ouders hebben mij vorige week verteld hoe " relaxed" zij mij nu vinden ten opzichte van de kinderen. Dat was deels mijn doel, een goede mama zijn door wat ik zelf voel en wil doen. Ik kan weer de positiviteit zien die ik echt niet zag toen ik bij jou kwam.. Heel graag zou ik in mei meegaan met jullie naar Italië, zag het op de site.. Helaas lukt dat vanwege de kinderen echt niet. Maar wie weet later eens. Ik blijf bij je komen, iets minder vaak maar weet zeker dat jij mij af en toe echt weer even kan laten inzien dat ik niet teveel met mijn koppie moet doen maar mag voelen en er mag zijn, met mijn hoogsensitiviteit! Succes en zal zeker vriendinnen jou als coach aanraden!

Tot gauw!!!!

Jennifer 03-04-2013


Beste Frank,

Dat is lang geleden!

Excuses dat ik zo lang niks van me heb laten horen, er is zo ontzettend veel gebeurd en veranderd in de afgelopen maanden. Heb nu eindelijk het gevoel stukje bij beetje op adem te komen. Heb heel veel naar mezelf geluisterd en vind steeds meer balans in mijn leven. Neem ook veel meer rust en heb meer afstand genomen van contacten die mij niet vooruit helpen. Ook mijn moeder neem ik nu met een korreltje zout, ik ga haar niet meer proberen te veranderen, ik hou van haar om wie ze is en hou verder een bewustere afstand, wat ons allebei goed doet.

Ook ben ik zo ontzettend blij met mijn kamertje, voel me er zo thuis en veilig, dus dat is fijn. Verder werk ik als oppas en als doktersassistent en volg ik wat cursussen, waaronder een intuitieve ontwikkeling die mij ontzettend goed doet. Leef veel bewuster en in mijn eigen tempo, en voel me veel zekerder. Er zijn natuurlijk nog altijd dingetjes, maar wie heeft dat nou niet...

Wil jou heel erg bedanken voor de training! Het heeft mij erg goed gedaan, het was een nieuw begin voor mij om de dingen te gaan doen die ik wil doen en me niet continu aan te passen aan anderen. Het heeft me een goede eerste zet gegeven om mezelf serieus te nemen en meer rust te nemen. Ook om beter naar mezelf te luisteren in wat ik wel en niet nodig heb en dat dan ook wel of niet te doen.

Dus nogmaals heel erg bedankt!! :)

Hoe gaat het verder met jou?

Heel veel groetjes,

Maria 23-3-2013


In ander half jaar psychotherapie heb ik mezelf heel goed leren kennen, maar kon ik nog steeds niet genieten van het leven. Na zes sessies bij jou, kan ik eindelijk na 32 jaar zeggen: Ik ben BLIJ dat ik LEEF!! Je hebt me met een 'spiegel' laten zien, dat je dingen ook anders kunt beleven en daardoor ben ik gaan inzien. En hoe simpel was het eigenlijk? 'gewoon' leven in het hier en nu. En omdat de rode draad in mijn leven is/gaat worden (want tuurlijk is dat er nog niet altijd) heb ik mezelf een muurtekst kado gedaan: Herinner je gister,
Droom van morgen
Maar LEEF vandaag.

Die hangt nu boven mijn bed, zodat ik elke ochtend als ik wakker word, herinnerd wordt aan jouw wijze les.

Het leven is mooi!

Margo 18-3-2013


Beste Frank,

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik bij je op consult was. Zes keer ben ik bij je geweest en ik heb erg veel geleerd. Nog heel vaak denk ik aan de consulten terug. Er was veel herkenning bij mij bij de verhalen die jij vertelde. Verhalen die vaak pas later tot mij doordrongen en ik kon toepassen. Ook kon ik met mijn vragen en opmerkingen bij je terecht. Het belangrijkste was ‘het leven in het NU’. Heel lastig, tot op de dag van vandaag, maar als ik weer eens in het verleden of het heden zit, roep ik mezelf terug. Hartelijk bedankt voor je hulp.

Met vriendelijke groet,

Nicolette

12-2-2013

Tijdens mijn trainingen met Balanced Lifestyle werd het duidelijk dat ik moeite had om een balans te vinden tussen studie, sport en ontspanning. In het begin verzette ik mij hier tegen, ontkende dit probleem, maar het begon langzaam tot mij door te dringen dat de balans inderdaad ver te zoeken was. Na een aantal confronterende sessies werd mij duidelijk dat ik mijn levensstijl dusdanig aan moest passen om mij zowel geestelijk als lichamelijk lekker in mijn vel te laten voelen. Dit was even oefenen, met de nodige terugvalletjes, maar het lukt me steeds beter om de rust te pakken die ik zo nodig heb. Ik ben Frank erg dankbaar dat hij mij dit heeft duidelijk gema akt.

Groetjes! 10-12-2012


Hoi Frank

Een paar weken geleden heb ik mijn laatste gesprek bij jou gehad. Ik kwam op jou site terecht en herkende veel dingen bij mezelf over hooggevoeligheid en zat niet lekker in mijn vel. Ik besloot om met jou contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek want ik wilde graag geholpen worden. Toen we het kennismakingsgesprek hadden wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten. Je begreep al vrijsnel wat ik bedoelde en kon me elke keer een stapje verder helpen hoe ik om moest gaan met hooggevoeligheid en angst. Na eerdere ervaring gehad te hebben bij een psycholoog merkte ik bij jou duidelijk verschil en werkte deze sessies bij mij veel beter wat ik erg fijn vond. Ik heb alle sessies goed ervaren en dit heeft mij echt een duwtje in de rug gegeven om verder te gaan.

Super bedankt voor alles!! 31-10-2012


Beste Frank,

Het is nu een paar weken geleden dat wij ons laatste gesprek hebben gehad. In het laatste gesprek is mij bij gebleven dat jij zei dat er iets met mijn ogen was. Ik reageerde verrast. Jij zei dat dat later in het gesprek weer terug zou komen. En ja hoor… je kreeg je antwoord! Er was iets fundamenteels gewijzigd in mijn blik: Het onzekere meisje was gegroeid naar een vrouw met zelfvertrouwen.

Natuurlijk is er nog werk aan de winkel, maar je hebt mij zoveel gebracht. De losse eindjes die ik al wist, heb jij aan elkaar weten te knopen. De simpele manier van uitleggen en inzichtelijk te maken, maakt dat ik heel veel problemen waar ik tegenaan liep een plek heb kunnen geven. Ook kleine wijzigingen in de manier van reageren heeft een groot verschil gemaakt. Ik heb een collega, waar ik jarenlang moeite mee had, los kunnen laten. Het resultaat is: zij reageert nu veel hartelijker en ik laat haar links liggen zonder dat het mij moeite kost. Een heerlijk gevoel.

Ik reageer een stuk rustiger op allerlei omstandigheden, mensen en collega’s. Jij hebt mij door alle informatie en inzichten laten zien dat je leven er zo anders uit kan zien.

Weet je! Om hulp vragen is voor ons gevoelige mensen niet gemakkelijk, maar het is een verrijking. Wij kunnen niet de hele wereld op onze schouders nemen. Gelukkig zijn er mensen die dat begrijpen en je het juiste duwtje geven in de goede richting.

Frank bedankt voor alles!!!

Liefs Margreet 26-07-2012


Hoi Frank,

Een paar maanden geleden zat ik er helemaal doorheen. Ik was oververmoeid, bang voor van alles en nog wat, kon niets meer hebben en was emotioneel. Ik vond dat er iets moest gebeuren, want ik ben nog jong en wil gewoon lekker van alles om me heen kunnen genieten. Toen ik je site vond op internet voelde het meteen goed. Na ons eerste gesprek was er meteen een heleboel duidelijk voor mij. Ik heb mezelf al die jaren eigenlijk een beetje verwaarloost en leefde voornamelijk voor andere mensen. Door jou zie ik nu in dat ik zelf de belangrijkste persoon ben om rekening mee te houden. Hoewel dit me soms nog best wat moeite kost, gaat het steeds beter. Het gaat natuurlijk nog met vallen en opstaan, maar dat heb ik inmiddels geaccepteerd ;) Ik vond je manier van coachen ontzettend fijn. Ik voelde me begrepen en voelde me op mijn gemak bij je! Ik heb nog een lange weg te gaan om mezelf niet meer uit het oog te verliezen, maar het kwartje is gevallen. En zoals je al zei, het zal me niet verlaten. Ik wil je heel erg bedanken voor al je hulp!

Liefs Astrid 2012-6-7


Beste Frank,

Het intakegesprek sprak me eigenlijk gelijk al aan. Het fijne is dat de gesprekken gingen over datgene waar ik mee kwam, en jij reageerde daarop en we gingen er verder mee aan de slag. In het begin had ik wel even iets van is dit het nou, vooral omdat ik een andere werkwijze in gedachten had. De manier waarop jij het aanpakte vond ik erg prettig en het was altijd op basis van gelijkwaardigheid en het voelde best wel relaxed. Het fijne is dat jij dingen waar ik mee kwam vaak gelijk herkende, dus een hele uitgebreide uitleg was dan veelal ook niet zo nodig. De gesprekken zijn een uur, maar er kwam vaak zoveel aan bod dat ik wel voor een week of langer met allerlei zaken aan de slag kon.Soms best wel confronterend.Af en toe fietste ik weer naar huis toe en dan dacht ik van waar hebben we het nou eigenlijk over gehad? Later kwam dat wel weer terug. Je kan natuurlijk die gesprekken hebben maar je moet er zelf mee aan de slag om dingen te kunnen veranderen. Ik vond en vind dat af en toe best wel pittig.Ik ben mij van veel dingen bewust geworden. Ik kan nu ook zaken makkelijker daar laten waar ze horen. Ik neem geen verantwoording meer voor zaken die mijn verantwoording niet zijn. Zeker in het begin is dat best lastig, en af en toe kan ik daar nog wel eens flink mee uit de bocht vliegen. Ik merk nu ook dat ik over het algemeen veel rustiger geworden ben. Soms ook niet, maar ik herken het nu sneller, zodat ik er wel wat mee kan doen. Voorheen deed ik dingen veel meer gehaast, nu sta ik echt veel meer stil bij waar ik op dat moment mee bezig ben. Al blijft het iets waar ik wel alert op moet blijven. Oude gewoontes blijven toch wel op de loer liggen. Als er nu iets gebeurt waar ik door geraakt wordt dan heb ik sneller de balans weer terug. Waar ik voorheen echt langere tijd last van kon hebben, daar heb ik nu veel sneller controle over. Dat komt dan ook door bewuster te kijken naar wat er nu eigenlijk aan de hand is en wat het met me doet. Ik probeer ook meer bij mezelf te blijven en dat gaat ook steeds beter. Ik weet dat het nog steeds een proces is, en als ik mij er bewust van blijf dan komt het ook zeker goed. Sinds ik weer meer aan het werk ben merk ik wel dat het wat lastiger is dan thuis in mijn eigen vertrouwde omgeving. Een tijdje geleden heb ik het boek Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid gekocht, ik pak dat er nog regelmatig bij om zaken waar ik tegenaan loop eens terug te lezen om te kijke wat ik er mee kan doen .Het is een prima steun in de rug. Afgelopen 26 april heb ik mijn laatste gesprek bij je gehad. Ik weet dat het daar niet mee klaar is. Het blijft toch iets waar ik mee aan de gang zal blijven. Door de gesprekken met jou en door jouw relaxte aanpak heb ik in ieder geval een prima start kunnen maken om veel beter verder te kunnen. Dat is best wel bijzonder als je dat op je 53-ste kan zeggen..! Zoals jij weet is dat de afgelopen periode wel eens anders geweest. Mocht ik in de toekomst behoefte hebben aan een “opfrismoment” dan zal ik je zeker bellen. Frank enorm bedankt! Groet Rijk. 2012-3-5

Eigenlijk heb ik altijd gedacht anders te zijn dan anderen.......wat heerlijk is het dan om erachter te komen dat ik gewoon wat gevoeliger ben. Frank ik bedank je voor je wijze inzichten en je levenswijsheid die je met me gedeeld hebt. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden hoe snel jij door hebt wie je voor je hebt, kanp hoor! We hebben hele fijne gesprekken gehad waarin je me heel veel duidelijk gemaakt...het kwartje is wel gevallen inmiddels! Ik snap mezelf beter en door al die extra kennis kan ik nu beter voor mezelf zorgen....en dat is SUPER!!

Lieve frank bedankt voor alles!

Hetty 2012 23-02-2012


Maria,

Het is al een poosje geleden dat ik mijn laatste gesprek had met Frank. Dankzij deze gesprekken heb ik ontdekt dat ikzelf mijn grootste tegenstander was. WAS, de tegenstander is nu een medewerker geworden, soms nog tegensputterend, maar steeds meer een maatje. Ik hoef er niet meer voor weg te lopen of mijn kop in het zand te steken, ik kan er nu mee omgaan. Hierdoor ben ik heel sterk geworden (superwoman, haha) en ik groei nog steeds. Dat is ook nodig, want ik ben er nog lang niet, maar ik zit nu op de goede weg. Doordat ik nu zo veel dichter bij mijzelf sta, gebeuren er ineens mooie dingen om mij heen. Dat is wonderbaarlijk en heel gewoon tegelijk, omdat ik er mezelf in herken. Frank dank je wel, en wanneer ik weer eens in de buurt ben, kom ik om een bakkie thee.

Warme groet, Maria. 2011/08/16


Hoi Frank,

Vanochtend was het laatste gesprek met jou en het was goed zo. Ik zie me zo'n twee maanden geleden nog bij je binnenkomen, was me nog maar kort aan het verdiepen in het onderwerp 'Hooggevoeligheid'en was alleen al blij voor een stuk herkenning. Ik verwachte dat ik met allerlei opdrachten naar huis gestuurd zou worden, maar waar het feitelijk omging was een bewustwordingsproces. Van het denken naar het weten,letten op mijn ademhaling,gaan aarden, grenzen aangeven! wist absoluut niet hoe ik dit aan moest gaan pakken!!!. Maar door de gesprekken met jou waarin je processen uitlegde me tips gaf is er een start gemaakt van een bewustwordingproces. Ik ben aan de gang gegaan, privé op mijn werk en gaande weg 'viel het kwartje', de handvatten die je me had gegeven kon ik integreren. En nu ga ik 'verder' met de kennis en het vertrouwen dat dank zij jouw ondersteuning en feedback, ik leer om te gaan met mijn Hooggevoeligheid. Hartelijk bedankt (ook namens de bassethound)

Groetjes Hanny. 2011/07/29


Karin

Na 3 jaar worstelen met een partner die eigenlijk de naam niet waardig was vond ik mezelf eigenlijk ontzettend onaardig geworden. Mijn zelfvertrouwen was nul komma nul geworden en alles kwam in een negatieve spiraal terecht en ik had er echt geen zin meer in. Gelukkig begon mijn hart ernstig zeer te doen en moest ik wel een ernstige introspectie doen en wat ik tegenkwam had ik enkel en alleen aan mijzelf te danken. Ik kreeg inzichten in het voortdurend tegen beter weten in handelen. Mijzelf steeds meer van mijzelf doen verwijderen ,uit naam der Liefde, verloor ik het contact met mijzelf. Ik kwam er gelukkig achter dat dit geen Liefde was maar zelfkastijding en besloot voor het eerst van mijn leven daadwerkelijk te kiezen voor mezelf en voor het leven wat ik gekregen heb. ongelooflijk mijn ex partner was in een week vertrokken en ik voelde geen pijn maar compleetheid met mijzelf. ik voelde mezelf gelukkig en tegelijkertijd angstig. De wereld stond op zijn kop. Je zoekt naar liefde en krijgt haar niet. Totdat je weer terugkeert bj jezelf en ziet dat het er allemaal is. Dat angstige gevoel is raar maar wel menselijk het zit in ons gebakken alleen het is van buiten naar binnen gebracht. Angst omdat je je schijnveiligheid opgeeft. Het plaatje van de buitenwereld. in mijn hart voelt het eigenlijk heel simpel aan. Te weten dat daar waar de liefde woont het leven eigenlijk alleen maar goed is. Onze rijkdom ligt in onszelf onze ziel wil altijd contact en ten alle tijde het beste voor ons. Je bent gewoon je eigen beste bondgenoot en het leven beleven vanuit jezelf is het grootste geschenk wat er is. Ik hoop dat dit stukje iedereen mag bemoedigen om op zoek tegaan naar De Kracht die in Jezelf woont het is ieder zijn/haar geboorterecht.

Karin 2011/05/01


Ha Frank,

't Is alweer twee weken geleden dat ik je voor het laatst gesproken heb. Ik moest even nadenken over wat ik als reactie op je site achter zou laten, maar ik ben heel blij dat ik de stap heb genomen om naar je coaching te gaan. Je hebt me vrijheid van mijn denken gegeven - ik ben er geen slaaf meer van en dat is echt heerlijk! Daarnaast ben ik weer gaan beseffen hoe beperkt en onbewust mensen leven, en dat het een voorrecht is dat zelf niet te hebben. Door te zijn wie ik echt ben, door terug te gaan naar mijn 'wezen' mijn 'zijn' viel er een last van mijn schouders af, en ben ik voor het eerst in mijn leven blij dat ik leef, dat ik besta. Frank, het was bij jou praktijk de eerste keer dat ik echt zin had in therapie en verwachtingsvol was, en niet doodmoe naar huis ging maar juist glimlachend. Super bedankt daarvoor, en ga zo door!!

Lieve groetjes, Pauliene 'Lieneke' Kruithof 2011/03/16

www.ashira-art4u.webklik.nl


Karina

Frank heeft me leren omgaan met iets dat ik heel lang als een last heb beschouwd; mijn hooggevoeligheid. Door Frank heb ik geleerd om terug naar mezelf te gaan en niet voortdurend bezig te zijn met alle prikkelingen, meningen en vooroordelen van buitenaf. Ik ben stabieler, rustiger en reageer nu vanuit de persoon die ik ben, in plaats van de persoon waarvan ik dacht dat anderen die aardig en goed zouden vinden. Dit dwingt respect af bij omstanders maar soms levert het weerstand op omdat men het niet van mij gewend is. Toch blijf ik deze weg, die ik dankzij Frank heb ingezet, vervolgen. Het voelt goed, ik ben 'ontwaakt' en f*ck degenen die hier niet mee om kunnen gaan.. :) Heel erg bedankt voor je helderheid en het raken van de juiste snaar, Frank. Ik wens je het allerbeste.Frank

Ik wil je voor nu bedanken voor de fijne gesprekken. Je kunt goed praten!!! Fijn dat er vooral eens iemand was die begrijpt hoe ik in elkaar zit. Ik bewonder je hoe je bent als mens. Als je in het verleden tegen dezelfde struikelblokken als ik bent aangelopen, heb je jezelf ontzettend goed ontwikkeld. Petje af. Ik hoop er ook ooit te komen. Je hebt kennis, je weet hoe je met mensen kunt omgaan en je hebt vooral lef. Het vertrouwen dat iets je wel gaat lukken. Dat het je wel wordt geschonken door de kosmos. Ik hoop ook die verandering in gedachte onder de knie te krijgen. Want daar zit het simpelweg gewoon in. En dat is nu nog zo verrekte lastig. 2011/03/05

Manuela.


Lenneke

Zoals het een echte leraar betaamt, kon Frank het mij laten zien en had hij vertrouwen in mij. Deze twee punten zijn essentieel in dit proces! Ik wil zo een periode als afgelopen maanden nooit meer doormaken, maar terugkijkend kan ik het op zijn soort 'mooi' noemen! Nu heb ik zelfs zin in het doorontwikkelen en kijken wat voor inzichten het leven allemaal nog te bieden heeft. Frank, thanks daarvoor en succes! 2011/02/18


Marian

Jaaaaaaaaaaaa, was mijn reactie op de datum voor een kennismakingsgesprek. Mijn leven liep niet bepaald zoals ik vond dat het moest lopen...ik kon er mijn vinger niet meer achter krijgen. Te lang en te vaak naar anderen geluisterd zonder mezelf te raadplegen. Nu...zit ik weer midden in mijn gevoel, zonder mijn verstand te kort te doen. Mijn balans!! Ik leef! En zeg volmondig Jaaaaaaaaaaa tegen mijn eigen leven. Eindelijk rust. Maar met de hectiek die ik verkies. Nu bezig om mij om te laten scholen...wetend hiermee mijn werkplek te vinden zonder mezelf geweld aan te doen. Ik heb eerlijk gezegd nooit gedacht dat ik zoveel keer het woord "ik" of "mezelf" zou gebruiken en toch besef ik nu dat veel hiermee begint. Geen reguliere afstands-logen en-iaters meer...gewoon bij jou op de bank. Was er blij mee, ben er blij mee. Het beklijft voor het eerst. En heb ik geen last meer van mezelf;-),laat staan van mijn hooggevoeligheid, die ook "mij" is. Knuffel, Marian 2011/11/02


Corinne

De laatste jaren liep ik vaker tegen bepaalde dingen aan in zowel werk als prive. Het bleef een terugkerend iets en ik kon er maar niet achter komen waar het mee te maken had, laat staan wat ik er iets aan kon doen.Dat ik wat gevoeliger was dan een ander wist ik, ook omdat ik me dingen meer dan normaal kon aantrekken. Toen ik een half jaar geleden kwam thuis te zitten met een burn out wilde ik achter deze kern komen.Ik heb toen veel gelezen over hooggevoeligheid en daarbij vielen er eindelijk veel digen op zijn plek.Nu begrijp ik waarom ik niet tegen drukte kon, herrie,veel tijd voor mezelf nodig heb en vooral waarom het op mijn werk mis ging.Ik wilde me toen laten coachen door iemand die dit ook echt begreep. Wanneer je coach niet hsp-er is (en daar heb ik er veel van gehad!!)kun je nooit op de juiste manier geholpen worden.Al snel kwam ik bij Frank uit;voor het eerst iemand die mijn zinnen afmaakt en door middel van eigen ervaring aan geeft hoe je jezelf kunt zijn.Frank heeft mij echt geleerd om naar dat gevoel in je buik (je weten) te gaan.

Dank je wel Frank! 2010/09/10


Simone

In de gesprekken met Frank vielen er heel veel dingen op z'n plek. Ik begon te snappen waarom ik dingen deed die ik deed. Ik was altijd zo met anderen bezig en deed vaak dingen om het anderen maar naar de zin te maken, ook ten koste van mijzelf. Zei dus ja tegen de ander maar nee tegen mijzelf. Dat heb ik een lange tijd volgehouden tot begin dit jaar. Wat ik graag wilde was rust in mijn hoofd. Ik dacht zoveel na dat ik mijzelf er vaak rot door voelde. Ik probeer nu bij mezelf te blijven en aan te geven wat IK wil en bij mijn ZEKER WETEN te blijven. Probeer meteen duidelijk te zijn, dat geeft mij al zoveel rust. Het klinkt allemaal heel simpel, maar het werkt! Alhoewel ik soms nog wel in deze valkuil stap... Tijdens deze periode is een vriendschap stuk gegaan. Ik vraag me af hoe ik daar door was gekomen zonder deze gesprekken. Het heeft me zoveel inzichten gegeven. Ik begon me steeds meer te beseffen dat deze vriendschap mij eigenlijk ongelukkiger maakte. Ik ben zó blij dat ik deze gesprekken gehad heb. Ik heb nu zoveel meer rust in mijn hoofd! Frank, nogmaals, bedankt voor de gesprekken en vele inzichten die je mij gaf! Lieve groet: Simone 2010/07/04


Wendy

Beste Frank,

Inmiddels zijn we weer wat weekjes verder en tot mijn verbazing is er enorm veel veranderd inmiddels... Ik geloof het haast zelf niet. Ik hoef ook niet meer langs te komen... Inmiddels heb ik 2 andere parttime banen gevonden en wordt letterlijk en figuurlijk vertroeteld door mijn collega''s en bazen. Ik ben van het ene uiterste in het andere beland. Mijn nieuwe collega''s zeiden me dat ik niet bang hoef te zijn.. Zo lief.. ik bloosde zelfs. En heb er een traantje om gelaten van verbazing en blijheid.

Misschien dat jij me onbewust enorm geholpen hebt.. Ik heb enorm veel aan je tips gehad tot nu toe en hoop dat dit nieuwe prille geluk voor altijd mag duren.

Ik wens jou veel succes voor je toekomst en dank je voor je hulp!

Lieve groet,

Wendy 2010/06/24


Jolinda

Hooggevoeligheid heb ik nooit als probleem ervaren, tot de verantwoordelijkheden (een kind, een relatie, een baan, ...) zo groot werden dat ik tegen bijna-overspannenheid aan liep. Mijn hoofd draaide overuren en het lukte me eigenlijk niet meer om te relativeren en naar de werkelijkheid te kijken. Frank heeft mij met beide benen om de grond gezet, me als het ware terug in mijn lijf gezet. Hierdoor voelde ik alles weer stromen en lukte het langzaamaan weer om 'in mijn kracht' te staan. Zijn down-to-earth-benadering sprak mij vanaf het begin ontzettend aan, juist in combinatie met mijn hooggevoeligheid. Als ik nu probeer terug te denken naar het moment dat ik de stap nam om het coachingstraject in te gaan, kan ik bijna niet meer terug naar hoe ik mij toen voelde en hoe ik waarnam. Wat mij betreft een heel goed teken! Frank heeft mij geholpen om mijn aandacht weer op de juiste dingen te richten. 2010/05/03


Koos

Enkele maanden geleden kwam ik er stomtoevallig achter dat ik hooggevoelig ben. Eindelijk kon ik het plaatsen waar ik al jaren last van had. Na veel te hebben gelezen, wilde ik tot actie overgaan maar had geen idee waar ik moest beginnen. Ben gestart met een workshop maar dat bracht mij helemaal niets. Mijn huisarts verwees mij richting de pyschiatrie maar dat sprak mij niet aan.Omdat ik de site van Balancedlifestyle was tegen gekomen besloot ik het erop te wagen en heb toen een kennismakingsgesprek gevoerd. Dit kwam,hoewel het gek klinkt bij iemand die vaak negatief is, positief over. Na deze kennismaking die mij goed beviel besloot ik er een vervolg aan te gevn en heb inmiddels 4 sessies gehad en heb aangeven dat ik verder wil.Sanp best dat dit niet van een op de andere dag helemaal voor de bakker is maar het lijkt er toch op dat ik meer vertrouwen heb gekregen en als ik weer een foute gedachtes heb hoe ik daar mee om kan gaan. Mijn eigen IK moet boven water komen en dat lijkt in gesprekken met Frank aardig te lukken. 2010/05/03


Danielle

Ik voelde van alles om mij heen, maar was al lange tijd van binnen verdoofd. Duizenden gedachten flitsten dag en nacht door mijn hoofd. Tegen de tijd dat ik vijf maanden geleden voor het eerst bij Frank kwam, was ik zo overspoeld door alles en iedereen om mij heen dat ik me helemaal niet meer bewust was van mezelf. Frank heeft mij met onze gesprekken geholpen weer in contact te komen met mezelf, me bewust te worden van mijn eigen gevoelens, mijn eigen gedachten en mijn eigen wensen. Ik heb veel over mijzelf geleerd en over wat het is om HSP te zijn. Ik heb mezelf leren begrijpen en kan daardoor nu ook begrip hebben voor mezelf, zachter zijn voor mezelf. Ik heb geleerd hoe bij mezelf te blijven, waar ik mij vroeger afstemde op de mensen en situaties om mij heen. Hoe meer bewust ik werd van mezelf, hoe rustiger het werd in mijn hoofd en lichaam. De eerste weken kostte het mij heel veel moeite om zonder schuldgevoel met mezelf bezig te zijn, vooral omdat de mensen om mij heen dat van mij niet gewend waren en daar ook zichtbaar moeite mee hadden. Maar na een tijdje merkte ik dat het als vanzelf steeds beter ging en leek het alsof de wereld om mij heen zich langzaam naar mij begon te schikken. De rust en tevredenheid die ik nu ervaar, heeft mij zelfs verlost van de eetverslaving die mij 15 jaar lang in de greep heeft gehad.

Er bestaan werkelijk geen woorden die mijn dankbaarheid kunnen beschrijven voor de dingen die ik dankzij Frank de afgelopen maanden heb mogen leren en ervaren. 2010/02/25


Henk

Na een jarenlange zoektocht kwam ik via Google terecht op de website van Balanced Lifestyle. De kenmerken die ik las over HSP kwamen me zo ontzettend bekend voor dat ik direct een kennismakingsgesprek me Frank plande. Na de test op internet en de intake wist ik het zeker: Hier wilde ik meer van weten. In de 6 gesprekken die daar op volgden en het lezen van 'Leven met overgevoeligheid' van Susan Marletta, is mij zo ontzetend veel duidelijk geworden. Ik ben niet gek, ik mankeer niks, ik hoef niet aan mezelf te twijfelen, ik ben wel anders dan anderen, so what? De subtitel van dat boek 'Van opgave naar gave' omschrijft precies zoals ik het nu ervaar. De loden last die HSP in mijn leven met zich meebracht en me ernstig aan mijzelf deed twijfelen en me in een depressie bracht is veranderd in het inzicht dat het een waardevolle gave is. Aan de hand van praktische gesprekken, zonder overbodige blablabla, met Frank heb ik in leren zien dat ik mag zijn wie ik ben en hou ik voor het eerst sinds mijn kindertijd weer van mezelf. De vele prikkels om me heen zijn nu herkenbaar voor me en signalen van mijn omgeving en mijn lichaam pik ik direct op en ik weet nu hoe ik daar mee om kan en mee om mag gaan. Direct bij de intake voelde ik de klik met Frank en dat is iets wat voor mij zeer belangrijk is, en ik denk voor alle HSP mensen. Frank bedankt voor de handvaten die je me gaf waardoor ik in staat was opnieuw te beginnen! 2009/12/11


Guido

Al jaren op zoek naar hetgeen wat een grote rol speelt in mijn leven. Verschillende therapieen/cursussen doorlopen, maar nooit echt gevonden waar ik naar op zoek was. Tot dat ene moment, waar ik met toeval bij terecht kwam, hetgeen wat "hooggevoelig" heet oftewel HSP. Voor mijn gevoel bepaalde het mijn leven. In mijn werk, mijn contacten met anderen, mijn hele persoonlijke leven. Het was een last en vroeg mij ook altijd af wat er nou mis met mij was. Ik kon het ook moeilijk omschrijven en aan anderen uitleggen wat ik ervaarde. Vanaf het begin dat ik besloten had en de deur binnenliep voor mijn eerste kennismakingsgesprek heeft het mij geholpen een stap vooruit te zetten in mijn leven. Alleen al het feit dat iemand anders mij ten volle begreep, wist wat ik dacht en voelde, en letterlijk voor mij de zinnen afmaakte, was voor mij geweldig. De sessies die daarop volgden waren een verrijking. Niet alleen de dingen die ik van Frank geleerd heb, maar ook de momenten waar hij als het ware een spiegel voorhield om mij te laten zien hoe ik dacht en handelde in bepaalde stuaties. De 6/7 sessies hebben voor mij meer opgeleverd dan al die jaren daarvoor. Ik focus mij meer op de kwaliteiten die het met zich mee brengt een HSP te zijn, dan dat ik het nog als een last bezie, wat wel altijd het geval was. Het is aanmoedigend de ervaringen van anderen le lezen, wat mij laat zien dat ik niet alleen ben. Ik heb nog momenten waarop ik het soms moeilijk heb, maar weet nu hoe daar mee om te gaan. Beter nog, hoe ik het zelfs vaak voor kan zijn, en zo niet in mijn eigen valkuil stap. Frank, superbedankt voor alles! 2009/11/20


Erica

Niets geen etiketje met HSP op je voorhoofd.

Het eerste kennismakingsgesprek bij Frank Leijsen vond ik super spannend. Ik was niet van plan om mezelf 'weer een etiket op te plakken'. Via een vriendin hoorde ik voor het eerst van mijn leven iets over HSP en nadat ik de test op de website had gedaan liet het mij niet meer los. DIT BEN IK bleef door mijn hoofd spoken, maar zoals gezegd: ik had er geen behoefte aan mezelf 'weer een etiket op te plakken'. Dat hebben we ook neit gedaan. Samen met Frank ben ik gaan zien hoe ik heel mijn leven al in elkaar steek, ben ik mijn verleden en mijn heden door een 'HSP-bril' gaan bekijken. Ik voelde mezelf snel op mijn gemak tijdens het kennismakingsgesprek en er was één grote zucht met de woorden die ik tegen mijn man zei toen ik hem belde over het verloop van het gesprek: HIJ BEGRIJPT MIJ!!! Iets wat ik wekelijk altijd voor onmogelijk had gehouden.Het is ongelooflijk hoe ik mezelf anders ben gaan bekijken, maar ook mijn omgeving, hoe ik daar op reageer en zo kan ik nog heel lang doorgaan. Eén van de vele mooie dingen die mijn kennis over HSP mij gegeven heeft, is dat ik eíndelijk aan mijn man uit kan leggen welke behoefte ik op welk moment heb. Misschien wil ik mezelf geen etiketje opplakken, maar ik ben zó blij dat ik het begrip HSP heb mogen leren kennen. Nu kan ik namelijk heel gericht informatie zoeken en interessante boeken lezen die mijn ontdekkingsreis verdiepen wanneer ik daar behoefte aan heb. Ik kan nu ook makkelijker aan andere mensen uitleggen waarom ik in veel dingen anders ben dan zij en hen verwijzen naar deze- of een andere website die envoudig iets verteld over HSP. Het is en blijft een ontdekkingsreis die nooit hoeft te eindigen en die mag zijn zoals hij is. Hiervoor is BalancedLifeStyle in de persoon van Frank Leijsen voor mij heel waardevol geweest. Alles wat ik in de afgelopen bijna 15 geleerd heb bij mijn psychotherapeut is niet weg te cijferen, maar het laatste ;er zit nog iets en ik weet niet wat het is' heb ik mogen ontdekken. En voor een ieder die wellicht twijfels heeft wat betreft een coachingstraject ten aanzien van het financiële plaatje: ik kan alleen maar uit de grond van mijn hart zeggen dat het zich dubbel en dwars terug betaald. Zo heb ik bijvoorbeeld nu weer een baan; ik kan weer werken door de rust die ik gevonden heb, en zo is het geld weer mijn kant op gekomen en veel belangrijker: nog veel meer dan dat!


Lieve, mooie mensen, laat jezelf ontdekken door jezelf en ga op je gevoel af. Je gevoel vertelt je wel of je hier mee verder moet gaan ja of nee. Durf er naar te luisteren!!!

Erica Vonk

Hardinxveld-Giessendam.hooggevoelig 2009/11/18

Highly Sensitive Person Test

Beantwoord alle vragen door te bepalen of iets op jou van toepassing is of niet.

nr. Vraag Ja Nee
1 Ik betrek veel dingen van andere mensen op mijzelf.
2 Stemmingen van anderen beïnvloeden mij.
3 Voor pijn ben ik nogal gevoelig.
4 Met drukte om mij heen,merk ik dat ik het gevoel krijg mezelf terug te trekken of af te zonderen.
5 Ik ben gevoelig voor de effecten van koffie(cafeïne).
6 Ik heb soms last van sterke geuren, kleding die kriebelt of sirenes.
7 Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld en fantasie.
8 Ik vind harde geluiden niet fijn.
9 Bepaalde muziek kan bij mij al gauw een emotie oproepen.
10 Ik ben perfectionistisch.
11 Ik kan gemakkelijk ergens van schrikken.
12 Ik schiet in de stress als ik veel moet doen in korte tijd.
13 Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
14 Ik doe mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
15 Ik kijk niet graag naar gewelddadige films of tv-shows.
16 Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt.
17 Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
18 Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan.
19 Ik ben vaak moe, leeg en uitgeput.
20 Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
21 Ik kan voelen welke stemming er ergens heerst en probeer die vaak te veranderen.
22 Als ik honger heb, heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur en kan ik chagrijnig worden.
23 Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers wordt gekeken, word ik daar nerveus van.
24 Ik ervaar veel emoties in mijn dagelijkse leven.
25 Ik heb moeite om voor mijzelf op te komen en mijn grenzen aan te geven.

Uitslag HSP test

Heb je minimaal twaalf vragen met ‘Ja’ beantwoord, dan is de kans aanwezig dat je hooggevoelig bent. Door jarenlange ontkenning van hooggevoeligheid kan het overigens voorkomen dat je minder dan twaalf vragen met ‘Ja’ hebt beantwoord. Dat neemt niet weg dat je wel hooggevoelig kunt zijn. In ons kosteloze kennismakingsgesprek van ongeveer een uur, wordt snel duidelijk of je hooggevoelig bent of niet. Je kunt bij het Balancedlifestyle Centre meteen een vrijblijvende afspraak maken via ons contactformulier of door hier te klikken.